
Jedwabna stabilizacja
10 lipca 2012, 10:46Amerykańscy naukowcy opracowali bazujący na jedwabiu stabilizator, który w laboratorium zapewniał trwałość szczepionek i antybiotyków w temperaturze nawet do 60 stopni Celsjusza.

Nanodrążenie w graficie
25 stycznia 2013, 14:00Zespół z Karlsruhe Institute of Technology (KIT) i Rice University uzyskał najmniejsze na świecie tunele. Udało się to po przyłożeniu do grafitu nanocząstek niklu. Całość podgrzano w obecności wodoru. Naukowcy uważają, że to doskonały sposób na szyty na miarę grafit np. do zastosowań medycznych.

Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów
30 lipca 2013, 11:00Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów.

Osteoklasty w naczyniach zniszczą zwapnienia?
14 marca 2014, 11:14Naukowcy odkryli nowy marker i prawdopodobny cel terapeutyczny dla zwapnienia naczyń i zastawek.

Interwencja dietetyczna odwraca związane z wiekiem pogorszenie pamięci
27 października 2014, 11:42Flawanole kakao odwracają związane z wiekiem pogorszenie pamięci u zdrowych starszych dorosłych.

Skuteczne immunosupresyjne generyki
4 maja 2015, 17:56Zespół naukowy pracujący pod kierunkiem uczonych z University of Cincinnati stwierdził, że leki generyczne oparte na takrolimusie działają u chorych po przeszczepach identycznie jak oryginał.

Ponad 90% wirusów ze skóry to wirusowa ciemna materia
3 listopada 2015, 11:55Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmana Uniwersytetu Pensylwanii donoszą, że nauka nie zna ponad 90% wirusów DNA ze zdrowej ludzkiej skóry. Wirom skóry (zbiór wszystkich tutejszych wirusów) został nawet przez nich nazwany wirusową ciemną materią.

Zidentyfikowano geny odpowiadające za kształt nosa
19 maja 2016, 13:48Odkryto 4 geny odpowiadające za kształt nosa. Wpływają one na jego szerokość i spiczastość.

Ludzie z Zachodu słyszą oczami. Japończycy nie...
17 listopada 2016, 12:29O ile u osób z kultury zachodniej ruchy warg wpływają na percepcję wypowiadanych słów, o tyle dla Japończyków ta część twarzy zdaje się w ogóle nie mieć znaczenia.

Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.